ДГ 105 Ракета
Детска градина в град София

Документи за прием

НА ВНИМАНИЕТО НА РОДИТЕЛИТЕ!

 

Необходими медицински документи при записване на децата в детската градина са:

  1. Еднократен отрицателен резултат от изследване за 1/патогенни чревни паразити и 2/микробиологично,извършени не по рано от 15 дни преди постъпването на детето в детското заведение.

2.Изследвания на кръв и урина ,извършени в едноседмичен срок преди постъпването на детето в ДГ №105.

3.При постъпването в яслена група васерман на един от родителите.

4.Медицинска бележка от личния лекар на детето за липсата на контакт със заразно болен и паразити, издадена не по –рано от 3 дни преди постъпването на детето в детското заведение.

Децата от III и IV (подготвителни) групи, записани в целодневна ипочасова организация, могат да отсъстват само по здравословни или по други уважителнипричини, удостоверени с документ от компетентен орган, както и по семейни причини.

Отсъствията на децата от подготвителните групи по семейни причини през учебно време /15.09.- 31.05./ едопустимо за не повече от 10 дни за съответната учебна година с предварителноуведомяване на директора от родителите.

Отсъствие на децата от подготвителните групи едопустимо и за времето на ваканциите, определени засъответната година със заповед на министъра на образованието и науката.

Отсъствията по уважителни причини се удостоверяват от родителите чрез медицинска бележка или заявление за отсъствие по домашни причини ( подава се предварително).

За отсъствието на децата за периода на регламентираните ваканции не се изисква представянето на документи.

Децата от яслени , I и II група имат право на 30 дни отсъствия по семейни причини за учебната година.

При отсъствие повече от 30 дни по епидемични показания се представя еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии.

При отсъствие повече от 2 месеца – еднократен отрицателен резултат от изследване за чревни паразити, съгласно Наредба № 5/ 2006 г. за ДПК на месни паразитози.

При отсъствие над 10 дни по семейни причини се представя медицинска бележка от личния лекар на детето за липсата на контакт със заразно болен и паразити.

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОЦЕДУРАТА ПО БЕЗПРОБЛЕМНА АДАПТАЦИЯ НА НОВОПОСТЪПИЛИТЕ ДЕЦА ВКЛЮЧВА:

  1. предварителни посещения на детето с родителя с цел запознаване с детската градина, групата и условията на работа;
  2. предварителни консултативни срещи на родителите с учителите и медицинските сестри на детската група;
  3. първоначален престой на детето по няколко часа на ден,според желанието на родителя в детската занималня (при необходимост) до готовността на детето и неговата успешна адаптация към новите за него условия .

 

Всяко начало е

трудно!!!

С тръгването на детска градина се опитайте да сведете до минимум напрежението и притесненията.С детето говорете за позитивните страни на детската градина.За да се случи това постарайте се:

1.Дневен режим.

Обърнете внимание на режима на детето и този в детската градина и се придържайте към подобен у дома.

2.Хранене.

Максимално приближете менюто у дома към това в детската градина.Ако има храни,които детето не консумира,съобщете на персонала и помолете да не бъде насилвано да яде нещо,което принципно не яде.Ако е алергично към дадени храни,задължително уведомете персонала и медицинските лица, за да се спазва хранителният му режим.Следете седмичното меню,което се изнася на табло в детската градина.Внимавайте с храненето на детето след детската градина.

3.Първи дни

Именно от тях зависи какво ще е по-нататъшното отношение на детето към новото място.Опитайте се да превърнете началото в нещо като мини празници.Интересните идеи винаги разпалват детското въображение.А вашето спокойствие и ведрост се предават на детето.От голямо значение е и последователността при ходенето на детска градина.Не спирайте детето без основателна причина.Малкото съкровище бързо разбира,че е способно да ви манипулира.

4.Организация на времето

Сутрин така организирайте времето,че да е достатъчно за всичко.Събуждането трябва да е навреме.Ако детето закусва в къщи предупредете персонала.Не изнервяйте обстановката с бързане.Важно е да тръгнете към детската градина спокойни и усмихнати.

5.Какво да има в детската раница

Заедно с детето изберете най-хубавата и сложете в нея всичко необходимо.В детската градина ще ви информират какво тя трябва да съдържа.Погрижете се дрехите да са лесни за обличане и събличане,обувките да са лесни за обуване и събуване – за предпочитане е да са без връзки.

6.Навиците за самообслужване

Те изискват време.Персоналът в детската група няма за задача изцяло да обслужва децата, а да им помага да изградят умения за самообслужване.

7.Раздяла пред детската градина

Раздялата с мама и татко трябва да бъде бърза и кратка.Повярвайте, че щом детето влезе в групата, бързо се успокоява и всичко е наред.Някои деца се разделят по-бързо с татко, така че използвайте и този вариант.Ако уточнявате след колко време ще го вземете непременно спазете обещанието си.

8.Усещане за нещо познато

Уточнете дали е разрешено в детската градина да се носят вещи от в къщи и какви са условията – може ли да се внасят в групата или по-скоро стоят в гардеробчето на детето.Интересувайте се какво е правило детето по време на престоя си в ДГ и внимателно изслушвайте отговорите .

9.Обратно към вкъщи

Когато се прибирате от детската градина, си създайте ритуал.Направете нещо заедно,което да ви достави удоволствие.

10.Докосване до вътрешния свят

Когато детето се прибере у дома от детската градина осигурете му спокойствие и уют.Опитайте се ненатрапчиво да се докоснете до вътрешния му свят,да разберете как се чувства, какви са страховете и радостите му.Поиграйте и приятелски си поприказвайте.Преди лягане прочетете или разкажете приказка.Рисуването е също добър способ за себеизразяване.Чрез творческите занимания детето изразява чувствата си и намира нужното спокойствие.

 

Ние вярваме,че сте попаднали в най-хубавата детска градина с най-добрите учители.Ако не сте сигурни, че е така, не забравяйте, че вие можете да допринесете за промяната към по-добро като дадете пример за активна и добронамерена комуникация и се включите в мероприятията организирани от детската градина.

Персоналът в детската градина очаква вашата помощ и загриженост така, както вие очаквате същото от него.

Усмихнете се, да си подадем ръце и да дадем най-доброто от себе си в името на растящите малки съкровища!